Villa Grööti

Omakotitalo, Tampere 2019

hum 146 m²
kem 180 m²

Villa Grööti on Kaukajärven upeimmalle maisematontille suunniteltu yhden perheen talo.

Tontti sijaitsee kaava-alueella, omarantaisella tontilla. Tontilla on vanha, yli 100- vuotias, rantasauna. Sauna muutettiin loma-asunnosta talousrakennukseksi ja kunnostettiin käyttöön perinteitä kunnioittaen.

Tontin kaava on 50-luvulta mikä osaltaan loi haasteet modernin nykyrakennuksen suunnitteluun. Kaava määrää rakennuksen maksimikoon (10 x 12 m), kattomuodon (harjakatto, kattokulma 1:½) ja räystäskorkeuden (5 m) ollen näin hyvin tyypillinen jälleenrakennuskauden 1½ -kerroksisen talon kaava. Kun rakennus kuitenkin sijaitsee jyrkällä rinnetontilla, päädyttiin ratkaisuun jossa osa ullakkokerroksesta on alakertaan avointa tilaa ja rakennuksessa on kellarillinen perustus.

Oleskelutilat ja keittiö sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen josta avautuu upeat maisemat järvelle. Koko taloa kiertää eri ilmansuuntiin aukeavat laajat terassit. Makuuhuoneet sijaitsevat ullakolla, kellarissa on lisäksi aputilat ja sauna.

Massoittelulla on pyritty muodostamaan selkeä, moderni rintamamiestalo. Yläosan muodostaa harjakattoinen ”monoliitti” jonka eri rakennusosat ovat väritykseltään yhteneväiset.  Katto sulautuu ulkoseiniin modernin räystäsmuotoilun ansiosta. Massa lepää ulokkeena luonnokivimuuratun kellarin päällä. Massan sisäpinnat ovat puuta ja etuseinä kokonaan lasia. Massasta ulkoneva kolmiomainen erkkeri ohjaa näkymät makuuhuoneista järvelle.

Koko rakennuksen etuseinä on lasia, joka hyödyntää sekä maisemat, luonnovalon että passiivisen aurinkoenergian maksimaalisesti. Kun rakennuksen vaippa on erittäin hyvin eristetty Passiivikivitalo, on ylikuumeneminen lämmittämistä suurempi haaste. Kuumeneminen pyritään estämään passiivisesti ulkopuolisilla säädettävillä kaihtimilla sekä yötuuletuksella. Lisäksi voidaan tarvittaessa käyttää koneellista viilennystä. Rakennuksessa on maalämpö ja sen energialuokka on A.