Atriumtalo japanilaisella puutarhalla

Omakotitalo, Tampere 2020

hum 194 m²
kem 228 m²

Atriumtalo on monimuotoiselle omakotitaloalueelle suunniteltu yhdenperheen talo. Tontilta purettiin pieni huonokuntoinen asuinrakennus 1960-luvulta. Monipolvisen lupaprosessin jälkeen rakentaminen päästiin aloittamaan keväällä 2020.

Suunnittelun ideana on yksikerroksinen, japanilaisen puutarhan ympärille kietoutuva atriumtalo. Puutarhaan on näkymä olohuoneen isoista ikkunoista, länsisiiven tatamihuoneesta sekä itäsiiiven pukutiloista. Isot terassit kiertävät puutarhaa ja muodostavat varjoisan oleskelualueen talon pohjoispuolelle.
Talon eteläpuolelle avautuu ”aamukahviterassi” sekä japanilaista henkeä toistava kivipuutarha.

Tilat on jaettu kolmeen siipeen niin, että sauna- ja pesutilat sekä muut aputilat sijaitsevat länsisiivessä, itäsiivessä sijaitsevat makuu- ja työhuoneet. Keskelle jäävään korkeaan tilaan sijoittuu perheen yhteiset oleskelualueet, keittiö, olohuone ja ruokailutila. Avarasta tilasta maisema aukeaa valaistuun puutarhaan sekä sen takaa näkyvään metsään.

Massoittelulla on pyritty muodostamaan yksinkertainen vaakalinjainen kokonaisuus. Rakennuksen loiva pulpettikatto sekä siihen yhtyvä iso sisääntulokatos korostavat rakennuksen vaakasuuntaisia linjoja. Rakennus on tehty betonivaluharkoista ja se on verhoiltu osin vaalealla rappauksella, osin kestävällä punaseetriverhoilulla. Sisätiloissa betonilattiat ja verhoiluissa vaaleita puun sävyjä.