Extreme makeover

Omakotitalon laajennus ja muutos, Tampere 2016

hum 384 m²
kem 508 m²

Extreme makeover on poikkeuksellisen ennakkoluuloton ja rankka pientalon laajennus- ja muutossuunnitelma.
Alkuperäinen rakennus on rakennettu Pyhäjärven rantatontille 1980-luvulla. Talo on aikoinaan tehty ”isolla rahalla” mutta valitettavasti paikan ominaispiirteet ohittaen.
Sisäänkäyntikerros on lähes puoli kerrosta maantasoa ylempänä, samoin kellari sijaitsee puoli kerrosta maanpintaa alempana. Mikään taso ei ”ota kiinni” rinnemaaston muotoihin.

Talolta on upeat maisemat järvelle mutta tätä ei ole hyödynnetty juurikaan. Oleskelutilojen ikkunat ovat suhteellisen pienet ristikkoikkunat jolloin isot tilat jäävät pimeiksi. Ylemmän kerroksen makuuhuoneista ei ole ikkunoita järvelle lainkaan. Tilat aukenevat tontin kannalta vääriin ilmansuuntiin. Tyylillisesti 80-luvun ”Dallas -henkisyys” ei myöskään miellyttänyt asiakasta.

Projektissa taloa lähdettiin muokkaamaan ja laajentamaan rankemmalla kädellä, asiakkaan vision pohjalta. Talon ulkonäköä modernisoitiin muuttamalla kattomuotoja raskaista aumakatoista loiviksi harjakatoiksi. Järvenpuoleiseen julkisivuun avattiin koko seinän laajuudelta ikkunoita. Yläkerran puurunkoinen osa tehtiin kokonaan uudestaan, jolloin aukotukset pystyttiin sijoittamaan vapaammin. Julkisivumateriaalit päivitettiin 80-luvun keltaisesta tiilestä rappaukseen, puuhun ja cor-ten teräkseen. Maanpintoja muokattiin rankasti mm. pihan puolella jolloin kellarin taso saatiin liittymään pihatasoon. Samalla kellariin voitiin sijoitettaa kerrosalaan luettavia tiloja isoine ikkunoineen. Taloa laajennettiin siipiosiin rakennusoikeuden puitteissa ja tilajärjestelyt menivät myös suurelta osin uusiksi. Yläkerran muutos mahdollistui kantavien betoniperustusten ansiosta, toki huolellisella rakennesuunnittelulla.