Talo Kiimasjärvellä

Talviasuttava loma-asunto
Saarijärvi 2001
hum 93m²
kem 105m²

 

Talo Kiimasjärvellä on talviasuttava loma-asunto jossa kantavana teemana on ekologisuus. Ekologisuus on huomioitu rakennusmateriaaleissa, tekniikassa sekä pintakäsittelyaineissa. Puurunkoisen talon eristeenä on käytetty puukuitueristettä ja höyrynsulkumuovin sijaan ilmansulkupaperia. Tuulettuva alapohja on myös puuta ja lattian pintamateriaali  massiivista koivulankkua. Kantavana runkona on liimapuinen pilari- palkkirakenne. Isot ikkunat avautuvat järvimaisemaan ja mahdollistavat passiivisen aurinkoenergian maksimaalisen hyödyntämisen. Luonnonvalon johdosta sähkövalaistuksen tarve on minimoitu. Vesi tulee porakaivosta ja jätevedet johdetaan biologiseen pienpuhdistamoon, joka käsittelee paikan päällä myös WC:n mustat vedet. Talossa on sähkölämmitys, tupakeittiössä sähköikkunat ja makuuhuoneissa sähköinen kattolämmitys. Lisälämpöä saadaan tehokkaasta varaavasta takasta. Ilmanvaihto on painovoimainen, jota voi tehostaa tarpeen mukaan huippuimurilla.

Suunnittelun lähtökohtana  järvelle avautuva lasiseinä jonka johdosta luonto tulee lähelle myös sisätilassa ollessa. Kaikki huonetilat avaiutuvat järvimaisemaan. Talon ”läpinäkyvyyttä” on mietitty myös poikittaisessa suunnassa. Olohuone ja keittiö muodstavat puisen ”laatikon” jonka seinät, lattia ja katto on samaa tummaksi kuultokäsiteltyä, pontattua lattialautaa. Laatikko on muutama askel sisääntulotasoa matalammalla, luoden oleskelutiloihin avaran tunnelman.

Rakennuksessa on käytetty yksinkertaista, luonnonmukaista materiaali- ja väripalettia, pääosin puuta ja lasia. Kaikki pintakäsittelyaineet on muovittomia ja myrkyttömiä pellavaöljypohjasia lakkoja tai maaleja. Julkisivut on käsitelty Roslagin Mahongilla, joka on tervan, pellavaöljyn ja pigmentin seos. Lattian kiiltävä lakka on pigmentillä sävytettyä pellavaöljyä.

Talo Kiimasjärvellä on ensimmäinen suunnittelemani pientalo. Suunnitteluratkaisut ja materiaalit tekevät talosta modernin mutta ajattoman vaikka talon valmistumisesta tulee pian 20 vuotta.

|